הקשר בין מוזיאון הלובר וישראל

הקשר בין מוזיאון הלובר (Louvre Museum) וישראל – כל מה שצריך לדעת

מוזיאון הלובר בפריז הוא הרבה מעבר לאתר תיירות פופולרי או מוסד תרבותי עולמי – הוא משקף גם חיבורים מרתקים עם מדינות ותרבויות שונות, כולל ישראל. הקשר בין מוזיאון הלובר לבין ישראל מתבטא ברבדים היסטוריים, תרבותיים, אמנותיים ולעיתים גם פוליטיים, ויש בו יותר עומק ממה שחושבים ממבט ראשון.

יצירות מישראל במוזיאון הלובר (Louvre Museum)

אף על פי שמוזיאון הלובר מחזיק בעיקר אוספים מאירופה, המזרח הקדום, מצרים וצפון אפריקה, יש לו גם קשר ישיר לעולם הארכיאולוגיה וההיסטוריה של ארץ ישראל.

אוצרות מתקופת המקרא והמזרח הקדום

בין אגפי הלובר השונים תמצאו את אחד האוספים החשובים בעולם של חפצים מהלבנט ומהמזרח הקרוב הקדום, הכולל גם פריטים שמקורם באזורים שהיום נכללים בישראל. מדובר בעיקר בממצאים ארכיאולוגיים מתקופות הכנענים, הפלשתים, ותקופות מאוחרות יותר כמו התקופה ההלניסטית והרומית.

למשל, בחלק מאגפי הלובר מוצגים חפצים שנמצאו בחפירות עתיקות באזורי צור וצידון (כיום בלבנון) ובאזור ארץ ישראל המנדטורית, אזורים שבאותה תקופה לא היו מופרדים על פי גבולות מדיניים מודרניים. החפצים משקפים תרבות משותפת לאזור כולו.

מחקרים ושיתופי פעולה אקדמיים עם ישראל

מוזיאון הלובר אינו רק מוסד תצוגה – הוא גם מרכז מחקר עולמי בתחומי ההיסטוריה, הארכיאולוגיה והאמנות. במהלך השנים, חוקרים ישראלים בתחומים אלו שיתפו פעולה עם צוותי מחקר של המוזיאון, בעיקר בנושאי חקר המזרח הקדום, ימי התנ"ך, והאמנות האיסלאמית.

בין המוסדות הישראליים ששיתפו פעולה או נמצאים בקשרים מדעיים עקיפים עם הלובר ניתן לציין את:

  • האוניברסיטה העברית בירושלים (Hebrew University of Jerusalem)

  • רשות העתיקות (Israel Antiquities Authority)

  • אוניברסיטת תל אביב (Tel Aviv University)

חוקרים מישראל פרסמו מאמרים מדעיים שהתבססו גם על ממצאים ואוספים המצויים במוזיאון הלובר, ובעבר אף התקיימו כנסים בינלאומיים בהם השתתפו אנשי מקצוע משני הצדדים.

הקשר היהודי למוזיאון הלובר (Louvre Museum)

דמויות יהודיות ותרומתן להיסטוריית הלובר

במהלך ההיסטוריה, דמויות ממוצא יהודי שיחקו תפקיד משמעותי בעולם האמנות בצרפת, וחלקן אף השפיעו על אספנים ותורמים שהיו קשורים בעקיפין למוזיאון הלובר.

מעניין לציין כי חלק מהפריטים שהגיעו ללובר לאורך השנים נתרמו או נרכשו מאספנים יהודים ממוצא אירופי, שחלקם גם היו קשורים בקשרים תרבותיים והיסטוריים למדינת ישראל של ימינו.

פריז, היהדות והאמנות

פריז היא גם אחד המרכזים היהודיים החשובים באירופה, והקהילה היהודית בעיר נטלה חלק פעיל בחיי התרבות והאמנות לאורך השנים. הקשרים הללו השפיעו בעקיפין גם על מוזיאון הלובר, שהתפתח בלב עיר שידעה גלי הגירה יהודית, תרבות עברית, וחיבורים אינטלקטואליים למזרח התיכון.

ביקורים רשמיים של משלחות מישראל במוזיאון הלובר (Louvre Museum)

לאורך השנים התקיימו מספר ביקורים רשמיים ולא רשמיים של נציגים ישראלים במוזיאון הלובר. ביקורים אלו לא תמיד זוכים לפרסום תקשורתי רחב, אך מאחורי הקלעים הם תורמים להידוק היחסים התרבותיים בין ישראל לצרפת.

בין היתר ביקרו במקום:

  • שגרירי ישראל בצרפת שהשתתפו באירועי תרבות ואמנות רשמיים.

  • נציגים ממשרד התרבות והספורט הישראלי כחלק ממשלחות תרבותיות.

  • אמנים ואוצרים ישראלים שהוזמנו לתערוכות או השתלמויות מקצועיות בפריז.

ביקורים אלו, גם אם אינם מתוקשרים באופן בולט, יוצרים שיתופי פעולה, הבנות מקצועיות ולעיתים מניחים את היסודות לפרויקטים עתידיים בין מוזיאונים ישראלים ללובר.


עובדות פחות מוכרות על פריטים הקשורים למזרח התיכון ולישראל במוזיאון הלובר (Louvre Museum)

הממצא התנ"כי שמוצג בלובר

בין האוספים המפורסמים בלובר, נמצא גם אוסף עתיקות שמכיל ממצאים מארץ ישראל ההיסטורית וסביבתה. חלק מהממצאים מתוארכים לתקופת ממלכות ישראל ויהודה, התקופה הפרסית וההלניסטית, ואף לתקופה הרומית בארץ ישראל.

לדוגמה:

  • כתובות בארמית ויוונית שנמצאו באזור הלבנט, חלקן משקפות השפעות תרבותיות שהיו קיימות גם באזורים שהיהודים התגוררו בהם.

  • מטבעות עתיקים מהאזור ששימש כגשר מסחרי בין אסיה לאירופה, בו נכללה גם ארץ ישראל.

  • פסיפסים ומוצגים מהתקופה הביזנטית שמייצגים את התרבות באזור באותה עת.

חשוב לציין: חלק מהממצאים שנמצאים כיום בלובר הגיעו לאירופה בעקבות משלחות ארכיאולוגיות מתקופות המנדט הבריטי, שבהן ישראל הייתה חלק מהמנדט הבריטי על פלשתינה-א"י. זהו חיבור ישיר, גם אם עקיף, בין ההיסטוריה המקומית של ישראל לבין מוזיאון הלובר.

Powered by GetYourGuide

הישראלים והביקור במוזיאון הלובר (Louvre Museum)

ישראלים אוהבים את הלובר

מוזיאון הלובר הוא בין האתרים המובילים בפריז עבור תיירים ישראלים. מדובר בביקור חובה כמעט בכל טיול משפחתי או זוגי בעיר, במיוחד בקרב אלו שמחפשים לשלב תרבות, היסטוריה וחוויה עוצרת נשימה.

טיפים סודיים לביקור מוצלח

  • כרטיסים מראש חובה – התור בכניסה עלול להיות ארוך במיוחד. הזמנה מקוונת תחסוך עוגמת נפש:
    כרטיסים מדלגי תור דרך GetYourGuide
    כרטיסים דרך Viator
    כרטיסים דרך Tiqets
    כרטיסים דרך Headout

  • סיור מודרך בעברית – לעיתים ניתן למצוא סיורים פרטיים בעברית המיועדים לקבוצות ישראליות. רצוי לבדוק זאת מראש מול מדריכים פריזאיים דוברי עברית.

  • קשר רגשי דרך ההיסטוריה – ביקור באגף המזרח הקדום יכול להרגיש כמו מסע בזמן, חזרה לשורשים היהודיים של אזור המזרח התיכון.

ישראל, פריז והאמנות – מעגל סגור

מעבר לקשר הישיר עם מוזיאון הלובר, יש קשר רחב ועמוק יותר בין ישראל לפריז בכל הקשור לאמנות, תרבות והשפעה הדדית. ישראלים רבים בחרו ללמוד אמנות בצרפת, וחלקם אף הציגו יצירות בפריז. במקביל, תערוכות מצרפת הוצגו במוזיאונים ישראליים, בהם מוזיאון תל אביב לאמנות (Tel Aviv Museum of Art) ומוזיאון ישראל בירושלים (Israel Museum).

כך, מוזיאון הלובר אינו רק סמל צרפתי – הוא חלק ממארג תרבותי רחב המחבר בין פריז לישראל, בין ההיסטוריה של ארץ ישראל לתרבות האירופית, ובין חפצים עתיקים למפגשים עכשוויים.

סיפורים אישיים של ישראלים במוזיאון הלובר (Louvre Museum)

מעבר לתיירים הרבים שמבקרים במוזיאון, יש גם סיפורים אישיים שמחברים בין ישראל ללובר.

אמן ישראלי שהציג בפריז והושפע מהלובר

לא מעט אמנים ישראלים מציינים את מוזיאון הלובר כאחת ההשראות הגדולות שלהם. חלקם אף למדו בבתי ספר לאמנות בפריז ובילו שעות ארוכות במוזיאון, כשהם מעתיקים יצירות קלאסיות במסגרת לימודיהם.

דוגמה לכך הוא הצייר הישראלי אביגדור אריכא (Avigdor Arikha), שבילה חלק ניכר מחייו בפריז, והושפע עמוקות מהאמנות הקלאסית המוצגת בלובר. אמנם עבודותיו לא הוצגו רשמית במוזיאון, אך השפעת הלובר ניכרת ביצירותיו ובאופן בו שילב בין הקלאסי לעכשווי.


חיבור רגשי עמוק – מוזיאון הלובר כמראה לתרבות היהודית-ישראלית

לישראלים רבים, במיוחד לאלו עם שורשים אירופיים, מוזיאון הלובר הוא יותר מעוד תחנת חובה בטיול לפריז – הוא מהווה הצצה להיסטוריה העולמית, שלעיתים מתכתבת ישירות עם הסיפור היהודי.

החפצים מהעולם העתיק מזכירים את תקופות התנ"ך, האימפריות הגדולות שהשפיעו על תולדות העם היהודי, ואת הגשרים התרבותיים בין המזרח למערב.

במובן זה, ביקור בלובר עבור ישראלים הוא לעיתים גם מפגש אישי עם העבר הקולקטיבי של העם היהודי ועם ההיסטוריה של המזרח התיכון, דרך עיני עולם האמנות האירופי.


הקשר בין מוזיאון הלובר וישראל עמוק משנדמה

מוזיאון הלובר אינו רק מוקד תיירות ואמנות עולמי – הוא גם נקודת מפגש היסטורית, תרבותית ואקדמית בין צרפת לישראל. האוספים שבו מספרים חלקים מההיסטוריה של ארץ ישראל, אנשי מקצוע מישראל משתפים פעולה עם המוסד, ותיירים ישראלים מהווים חלק בלתי נפרד ממיליוני המבקרים שמגיעים אליו מדי שנה.

בין אם מדובר בממצאים ארכיאולוגיים, בשיתופי פעולה מחקריים, בסיפורי אמנים ישראלים או ברגעים אישיים של תיירים מישראל – הקשר בין מוזיאון הל

אהבת? אפשר לשתף!
Facebook
WhatsApp

רוצה לחזור למשהו ספציפי?

חוויה בלובר מתחילה כאן

error: Content is protected !!

מחכים לך בפייסבוק!